01 / Ensor en Sortie

Ensor en Sortie


13 jan - 25 feb 2024

CAPS brengt in het kader van Ensor 2024 de galerietentoonstelling “ENSOR En Sortie” met werk van hedendaagse Belgische kunstenaars die zich inspireren op de figuur van James Ensor en zijn “esprit”.

James Ensor (1860-1949) is de vroegste avantgardist van ons land. Hij experimenteert onafgebroken met licht, kleur en vorm. Woest, ontembaar, vernieuwend. Hij schildert, tekent en etst: intrigerende interieurs, oplichtende marines, wrange karikaturen en macabere maskers. Hij verkent alle nieuwe wegen die de kunst in de 20ste eeuw zal inslaan.
De achttien hedendaagse Belgische kunstenaars die we in ‘Ensor en Sortie’ tonen, hebben op de een of andere manier iets gemeen met James Ensor. Het gaat niet om directe beïnvloeding, wel om een Ensoriaanse sfeer en ‘esprit’. Nogal wat kunstenaars zoeken de artistieke vrijheid op: ze zijn tegendraads, individualistisch, eigenzinnig in kleurgebruik en materiaalkeuze en zijn moeilijk in één vakje te stoppen. Ze houden van humor – soms sardonisch, soms tongue in cheek – en laten hun fantasie de vrije loop. Allemaal kenmerken die we bij Ensor aantreffen: hij is in dat opzicht een soort stamvader.

Met werk van Nick Andrews, Yves Beaumont, Fred Bervoets, Guillaume Bijl, Koen Broucke, Vaast Colson, Ronald De Preter, James Ensor, Kati Heck, William Ludwig Lutgens, Werner Mannaers, Nadia Naveau, Guy Slabbinck, Walter Swennen, Luc Tuymans, Carole Vanderlinden, Philippe Vandenberg, Jan Van Imschoot en Peggy Wauters.

Curator Eric Rinckhout.

Van zat 13 jan tot zon 25 feb 2024.
Open vrij-zat-zon van 14 tot 18u en tijdens de Nacht van de Musea op
24 feb 2024 van 14 tot 22u.

CAPS@Oostende: Kursaal-Oosthelling 8 – 8400 Oostende

Contact: Paul Poelmans
info@c-aps.be
+32 (0) 495528097
www.c-aps.be

02 / Locatie

Location Icon

Oosthelling 8

8400 Oostende