01 / Ultima Cena

Ultima Cena


09 mrt - 27 apr 2024

Laurence Durieu streeft naar een samenleving die waarden als welwillendheid, humanisme en respect voor levende wezens respecteert. Door te schilderen draagt ze op haar manier bij aan de transformatie van de wereld van morgen. Ze hoopt dat de toeschouwer, door het onzichtbare verhaal achter haar schilderijen te begrijpen, begint na te denken over zijn eigen manier van leven en zijn gedrag eventueel kan beïnvloeden.

Ze schildert en bouwt een denkbeeldige wereld met scènes uit het dagelijks leven, maar die toch niet echt gebruikelijk zijn. De werken nemen ons mee in woonkamers, vaak met mensen die rond een tafel zitten, een gezin waarvan de leden vrij autonoom zijn en omringd door dieren en planten. Het uitzicht vanuit de ramen geeft aan dat er iets mis is met de wereld. De omgeploegde velden zijn dichter bij het huis komen te liggen. In sommige schilderijen staan de velden onder water of in brand. In tegenstelling tot de dieren, lijken de personages zich niet bewust van wat er buiten gebeurt. Niet zo gelukkig, maar toch blij, want het gaat ook over liefde, geluk en familiebanden.

De werken zijn toegankelijk en tegelijkertijd raadselachtig, alsof alle details een soort symbolische rebus vormen. Op zoek gaan naar het onzichtbare in het zichtbare en de verborgen betekenis begrijpen. Dat is wat de kunstenaar leuk vindt, spelen met de toeschouwer! In Unboxing, bijvoorbeeld, zijn het een rood omcirkeld getal en een paar doorgestreepte data op de kalender die aan de muur hangt die de volledige betekenis geven aan het schilderij. Wie 26 november 2021 googelt, kan de link leggen tussen de dozen die worden uitgepakt en de koopwoede en, onrechtstreeks, de onnodige consumptie.

Het picturale universum van de kunstenaar is zeer persoonlijk. Haar intrigerende composities zijn gebaseerd op foto’s van haar familie, huis en jeugdherinneringen zoals de tamme vogel (een kauw) Milou, die op haar schouder kwam zitten. Voordat ze een werk in olieverf schildert, maakt ze vaak voorbereidende tekeningen in potlood. De kunstenares legt ook graag verbanden tussen haar werken en die van vroegere schilders, vooral de Vlaamse Primitieven, voor wie ze veel bewondering heeft.

02 / Locatie

Location Icon

Chaussée de Waterloo 690

1180 Brussels

03 / Tentoongestelde Werken